Artikel afbeelding

De betekenis van kunst in huis

Kunst kent veel uitingsvormen:

  • fotografie
  • schilderkunst
  • poëzie
  • beeldhouwkunst
  • tekeningen
  • design

Welke kunstvorm bij je past, hangt af van je persoonlijke voorkeur en smaak. Er zijn geen richtlijnen voor, geen wetten. Alles is toegelaten. Bovendien hoef je je niet te beperken tot slechts één kunstvorm.

Doseren of groeperen!

Als je kunst toepast als element in je interieur let dan op om niet te overdrijven. Het effect van een rij postuurtjes op de schoorsteenmantel levert vast niet het gewenste resultaat op. Doseren en differentiëren is de boodschap. Maak gebruik van verschillende kunstvormen. Laat de grootte variëren. Kies voor verschillende materialen.

Wens je toch meerdere kunstwerken te tonen van eenzelfde soort, groepeer ze dan slim.

Welke kleur?

Kleur werkt in op je gemoedstoestand. Het is handig om je hier vooraf in te verdiepen. Wil je rust creëren of juist gebruik maken van vrolijke kleuren. Monochroom. Polychroom. Achroom. Het belangrijkste is het gevoel dat een bepaalde kleur bij jou oproept. Of een kunstwerk qua kleur juist past in je interieur of ermee contrasteert, er zijn geen wetten voor. Laat je leiden door je gevoel. Of doe een beroep op een stylist.

Kunst in een andere kamer?

Het is bijzonder verrassend als mensen zich niet beperken tot de woonkamer. Denk eens aan de inkomhal, badkamer, toilet, slaapkamer, je werkruimte, enz…

Uitproberen vooraleer aan te kopen

Sommige galeries hebben een tevredenheidsservice voor je. Hiermee kan je vrijblijvend enkele kunstwerken uitproberen in je eigen interieur vooraleer over te gaan tot aanschaf. Ook huren of kunstuitleen behoren tot de mogelijkheden.

Conclusie

Een kunstobject voegt een persoonlijke toets toe aan je interieur. Kunst in huis getuigt van een mening, uw mening. Een eigen visie van de bewoners. Een kunstwerk voegt kleur toe, brengt een gevoel over, geeft een vorm weer, inspireert, relativeert. Kunst scherpt de creativiteit aan van bewoners en bezoekers.

Ten slotte, geniet van kunst in al zijn vormen.

Op October 6, 2017